Intervju - Från soprum till drömkåk

StyleRoom

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 5690 besök

Ska vi köpa ett gammalt Soprum för 1,2 miljoner?

Få har missat internetsnackisen om det underbara lilla huset som nyligen låg ute på försäljning på Kungsholmen i Stockholm. 

Image title

Jag ville ta reda på mer om husets historia och pratade med de första ägarna, deckardrottningen Sofie Sarenbrant och hennes man Tommy.

Image title

Året är 2002. Boendes i en hyresrätt i Upplands Väsby längtade de sig bort. Sofie ville bo i närmare city, maken Tommy i hus. En kombination som vid första tanken är nästintill omöjlig för en stockholmsbo. Många hus som ligger innanför tullarna är kulturhus eller släkthus som ärvs i generationer. Eller som i det här fallet; ett övergivet soprum med potential.

Taket höll på att rasa in under visningen!

Av en slump upptäcker de möjligheten att kombinera bådas viljor ; ett gammalt gårdsstall från 1886 är till salu. Huset används som soprum och tvättstuga, vackert beläget på Kungsholmen i Stockholm.

Vackert på utsidan men katastrof inuti. -Den visningen skulle inte dra mycket folk var Sofies första tanke.

Image title

Den tanken delades av 600 andra spekulanter som kom till visningen en kall vinterdag. Ett hus som stått utan kärlek i över hundra år är inte redo för 600 personer som ska trängas på en liten yta. Huset var i så pass dåligt skick att våningsplanet höll på att rasa in under visningen. Men det stoppade inte Sofie och Tommy från att älska det gamla stallet.

Snedtaken, bjälkarna och det vackra teglet. De såg inget annat än möjligheter och eventuella problem skakade de av sig snabbt och vann budgivningen.

Annonsen 2015 och 2002

Image title

Dagens spekulanter fick skönläsning och ögongodis när huset annonserades ut: "Unik möjlighet att förvärva en egen oas mitt i Kungsholmspulsen."

-När vi skulle köpa: ”Ogenerat läge med stor potential. Utgångspris: cirka 1,2 miljoner." Ganska dyrt för ett soprum, skrattar Sofie.

I badrummet finns ett hemligt gym

Fotografierna som följer är från Sofies privata samling och från mäklarfirman Erik Olsson. Planlösningen är densamma som när Tommy och Sofie ägde huset men inredningen är från de nya ägarna. De sålde 2006.

Image title

- Här har jag slipat fram ett grangolv, till min stora glädje. Två veckor senare revs hela våningen.

Image title

- Övervåningen höll på att rasa under visningen och vi fick lägga om allting.

Image title

-Här är badrummet innan väggen blev turkos och golvet schackrutigt. Badrummet ser likadant ut som när vi gjorde iordning det. Det som få vet är att badrummet döljer ett hemligt gym. Själva stången till duschdraperiet är byggt för att klara hundra kilo. Min före detta elitidrottare till man ville ha någonstans att kunna göra chins:)

Image title

-Så här såg innergården ut i cirka ett halvår.

Image title

- Här mäter vi trappans lutning

Image title

-Gamla väggen fick ryka på grund av att stället inte var isolerat.

Image title

-Övervåningen behövde isoleras som ledde till att en halvmeter i takhöjd försvann.

I Sofies debutbok, "Vecka 36", bodde en av huvudpersonerna i deras gårdshus.

Image title

Okunnighet behövs ibland

De älskade sitt gårdsstall men efter 4 år väntade de sitt andra barn och hade ingen möjlighet att stanna på 66kvm.

Sofie berättar att de var härligt naiva när de köpte gårdshuset och inte förstod vilket jobb renoveringen innebar, och att det ibland är exakt den där okunnigheten som behövs för att man ska hoppa på ett sådant projekt. 

- Vi ångrar det verkligen inte, däremot var det värt mycket att köpa något färdigrenoverat nästa gång.

Tack för att du ställde upp på intervjun, Sofie

Här kan du läsa fler intervjuer

Image title

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg