Teknik i badrummet – framtidens melodi

Gustavsberg

Skrivet av SE

Publicerat för sen · 3313 besök

Allt fler satsar på HIFI-lösningar i badrummet. På senare år har badrummet blivit ett rum för såväl umgänge som avkoppling. Här laddar vi med vänner för festligheter, samlar familjen för morgonrutiner och kopplar av i ett skönt bubbelbad. 

Image title

Eftersom vi spenderar allt mer tid i badrummet går trenden mot att vi inreder det rummet som vilket annat rum som helst, med foton, växter och teknik. Men eftersom det är ett våtutrymme finns det vissa saker som man bör tänka på, säger Rebecca Duvemyr, PR & Communication Manager på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Erik Söderman är projektledare på Hi-Fi Klubben Solutions där han installerar ljud- och bildandläggningar i svenska hem – och allt oftare i badrum. Han bjuder på sina fem främsta tipsen för utmärkt ljud i badrummet.

1. Använd rätt element

Elementet är det känsliga ”membran” inuti högtalaren som vibrerar och på så sätt skapar ljudet. Elementets kvalitet har stor inverkan på ljudkvaliteten, men tyvärr är det många av de bästa materialen som tål fukt sämst. Välj rätt material: Polypropylen (plast) såväl som flätat glasfiber ger bra ljud och fungerar i badrum. Det senare fungerar framförallt bra i takhögtalare.

2. Placera ljudet i taket

Väggar är ju heliga i badrum och därför svåra att lösa eftersom att tätskiktet inte får behandlas hur som helst. Se till att ha en tätskiktsleverantör som kan sin sak. Placera ljudet i taket eftersom både vattendroppar och fukt rör sig neråt. Monteringen ska sluta tätt för att undvika fuktfällor. Det finns särskild utrustning för detta.

3. Fundera över placering

I ett badrum är man ute efter det som Erik kallar för ett ”allmänljud”. Det ska vara jämt avstånd mellan högtalarna så att du täcker en hel yta där du vill ha ljudet. Fundera över vart ljudet ska låta bäst, i ett stort badrum kan du tänka i zoner.

4. Ljud gillar mjuka material

De hårda ytorna i ett badrum är inte optimala för bra ljud. Bättra på ljudbilden med en badrumsmatta, handdukar och andra mjuka material på väggar och hyllor. Gärna växter och en sittgrupp om utrymme finns. Kompensera genom att skruva upp basen en aning och genom att satsa på större – till exempel 8 tum – högtalare i taket.

5. Extra vägguttag

Aktiva högtalare underlättar installationer av ljud i hela hemmet, men de kräver egen strömförsörjning och förstärkare. Men av säkerhetsskäl så finns det sällan många eluttag i ett badrum. Ha det i åtanke när du planerar placeringen av högtalare. Hitta lösningar i samråd med behöriga byggare/elektriker.


Ljud i spegeln

För några år sedan lanserade Villeroy & Boch konceptet More to see 14 + Sound med sex inbyggda högtalare i en badrumsspegel. Spegeln kommer i tolv olika bredder, mellan 60 och 160 centimeter. Musiken överförs och styrs sladdlöst och ger en utmärkt musikupplevelse. Mer information om More to see hittar du på Villeroy-boch.com

Image title

Rebecca Duvemyr, Villeroy & Boch Gustavsberg

Kommentarer

Fler inspirerande inlägg

Visa fler utvalda inlägg